8 Tips voor het gebruik van secondelijm

Secondelijm is een zeer sterke kleefstof die wordt gebruikt voor permanente hechting tussen twee oppervlakken. Het is ook zeer sneldrogend, en daarom moet elke gebruiker heel voorzichtig zijn bij het toepassen ervan. Secondelijm is verkrijgbaar in vele vormen en merknamen, de meest populaire zijn Bison en Pattex, maar ze zijn voornamelijk gebaseerd op cyanoacrylaat, een acrylhars bekend om zijn kleefkracht.

Het wordt ook gebruikt in ontelbare toepassingen met betrekking tot huishoudens, fabrieken, vliegtuigen, auto’s en elektronica, om er maar een paar te noemen.

Bekijk hier de top 5 secondelijmen beschikbaar via de bekende webshops.

Hieronder staan enkele tips om in gedachten te houden bij het gebruik van secondelijm.

1. Kies het juiste productsecondelijm met dop

Er zijn verschillende soorten secondelijm verkrijgbaar, elk geschikt voor een bepaald oppervlak, zoals hout, plastic of keramiek. Lees de applicatie-instructies op de verpakking goed voordat u de lijm koopt, zodat u niet het verkeerde type krijgt. Er zijn ook verschillende soorten oppervlakten beschikbaar, zoals algemene knijpbuizen of precisietips en pennen voor het opvullen van scheuren of soortgelijke gedetailleerde taken.

2. Bedek de omliggende oppervlakken

Voordat u de verpakking opent of begint met het reinigen van de hechtoppervlakken, bedekt u alle omliggende oppervlakken met afplaktape of een andere bedekkend materiaal. Hiermee wordt alles beschermd tegen beschadiging door per ongeluk morsen.

3. Schuur de oppervlakken vooraf

Voor een betere hechting is het raadzaam om de oppervlakken vooraf te schuren. Als de objecten verf of lak hebben, moet u deze ook verwijderen. Gebruik fijn schuurpapier voor licht schuren.

4. Reinig de oppervlakken grondig

De oppervlakken van uw objecten moeten niet alleen worden geschuurd, maar ook worden schoongemaakt. Als het oppervlak vies is, hecht de secondelijm zich aan het vuil en niet aan het object zelf, dus als u klaar bent met het schuren, veegt u stof of puin weg met een vochtige doek en laat u deze drogen. Zorg ervoor dat het oppervlak ook vet- en roestvrij is.

5. Gebruik een kleine hoeveelheid secondelijm

Secondelijm is een zeer krachtige lijm die in zeer kleine hoeveelheden moet worden aangebracht. De aanbevolen hoeveelheid is een kleine druppel voor een oppervlak van 2,5 cm. Te veel toepassen zal in feite resulteren in een mindere hechting en zal ook de uithardingstijd vergroten.

6. Houd de gebonden onderdelen ongeveer 30 seconden vast

Nadat u de secondelijm hebt aangebracht, verbindt u de onderdelen snel met elkaar en houdt u ze ongeveer 30 seconden vast. Dit geeft voldoende tijd voor de eerste droging.

7. Laat de secondelijm gedurende een paar uur drogen

Voordat u het gelijmde voorwerp normaal gebruikt, moet u enkele uren wachten voor het volledige uithardingsproces. Dit zorgt voor maximale sterkte en hechting, zodat je een band kunt krijgen die lang meegaat.

8. Houd water weg van het toepassingsgebied

Water op de lijm kan de hechting verminderen, dus het is het beste om in een droge, goed geventileerde ruimte te werken.

Klaar om aan de slag te gaan met secondelijm?

Bekijk hier alle aanbevolen secondelijm die eenvoudig online kan bestellen bij be bekendere webshops.

Secondelijm kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Morgen in Huis via deze webwinkels:

 

Vragen over secondelijm? Stel ze gerust hieronder!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *