Nanocoating.nl

5 soorten houtlijm: hoe ze te gebruiken en hoe de juiste te kiezen

1. PVA-lijm

Polyvinylacetaat (PVA) -lijm is super gebruikelijk – in feite, als u een fles lijm in uw huis heeft, is dit waarschijnlijk dit. Witte lijm, gele lijm en flessen “houtlijm” zijn meestal alle PVA-lijm. Sommige, zoals Titebond III, zijn zelfs waterdicht. PVA-lijm is geliefd omdat het zo gemakkelijk te verkrijgen is, maar het is niet altijd de beste keuze. Gedroogde stukjes PVA-lijm kunnen je afwerking beïnvloeden als je niet voorzichtig bent om alles kwijt te raken.

> Bekijk alle aanbevolen en professionele houtlijm!

2. Huidlijm

Ja, deze komt van dierenhuiden. Deze beproefde optie bestaat al eeuwen en het is ook wat hete lijm is. Huidlijm is handig, omdat het kan worden verwarmd en aangebracht op het object door middel van een borstel.

Er is ook een versie van huidlijm die in een fles komt, klaar om direct te gebruiken. Je kunt het eenvoudig gebruiken, net als PVA-lijm, en het zal de afwerkingen niet storen als je niet alle laatste gedroogde huidlijm van het hout haalt. Dit is een favoriet van van vele professionals, en het is een all-round lijm voor de meeste projecten tenzij je iets waterdichts nodig hebt.

3. Epoxy

Epoxy bestaat uit twee delen: een hars en een verharder. Beide zijn vloeibaar, maar bij vermenging ontstaat er een chemische reactie waardoor de epoxy uithardt. Epoxy is waterdicht en, in tegenstelling tot andere opties, doet het goed werk om gaten in hout te vullen.

Sommige epoxyformules hebben een tijdje nodig om te genezen, terwijl anderen in slechts vijf minuten kunnen uitharden. Onthoud gewoon dat, hoe langer het duurt voordat de epoxy is uitgehard, hoe sterker de hechting zal zijn, dus zoek niet alleen naar de snelst drogende.

4. Cyanoacrylaatlijm

CA-lijm of superlijm, is niet alleen voor het repareren van willekeurige items in het huis. Het werkt ook voor hout en het geneest heel snel. Als je lang op de knop drukt, kun je zelfs een versneller toepassen om de CA-lijm nog sneller te maken.

Gebruik CA-lijm als een tijdelijke stap, bijvoorbeeld als je twee gebogen stukken hout aan elkaar verbindt. Een lijmblok kan aan de stukken worden bevestigd, en dat geeft je klemmen een plaats om vast te houden. Als de stukken eenmaal aan elkaar zijn geplakt, klopt een kraan met een hamer of een hamer de lijmblokken er meteen af.

5. Polyurethaanlijm

Polyurethaanlijm wordt geactiveerd door vocht en zwelt vanzelf op als het opdroogt. Het droogt heel hard en snel (plus het is waterdicht!), Maar het behandelen van gedroogde polyurethaanlijm kan ruw zijn voor afwerkingen.

Wanneer u uw lijm kiest, zijn dit allemaal geweldige opties die voor de meeste doeleinden een sterke band vormen, met name voor meubelprojecten.

Dus zorg ervoor dat je jezelf deze vragen stelt voordat je kiest:

  • Heb je de lijm nodig om waterdicht te zijn?
  • Hoelang moet je met de lijm werken voordat hij begint op te zetten?
  • Moet u een gat opvullen tussen stukjes hout?

Zodra u een duidelijk beeld hebt van wat u nodig hebt, is het kiezen van de juiste lijm eenvoudig!

Houtlijm kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Morgen in Huis via deze webwinkels: