Alles over epoxylijm
De bekende 2-componentenlijm is eigenlijk bestaande uit twee componenten epoxylijm. De verpakking bevat bij het kopen altijd 2 tubes / delen, die je zelf nog moet samenvoegen. Epoxylijm is snel, zeer sterk en waterbestendig. Het middel hardt uit, vrij snel na het samenvoegen van de twee componenten. Je kunt er allerlei oppervlakken mee verlijmen, waaronder hout, steen, metaal en kunststof.
Epoxylijm kopen doe je bij de Gamma, Action, Praxis, hema, Hornbach en ga zo maar door. Ga wel altijd voor kwaliteit, want als je iets kostbaars of dierbaars wilt verlijmen, dan moet het ook goed gebeuren. De bekende merken hebben allen een sterke epoxylijm in het assortiment. Dus ook de bekende merken als Pattex en Bison, maar ook Gorilla Glue heeft een krachtige epoxylijm verkrijgbaar. Het verwijderen van epoxylijm kan enkel mechanisch gebeuren, dus pak de multitool of schuurmachine er vast bij!
Tip van de expert
Het beste resultaat van je epoxylijm? Zorg er dan voor dat je altijd goed bent voorbereid aan je klus gaat beginnen. Naast de juiste lijm kopen moet je ook de benodigdheden niet vergeten. Zorg ervoor dat je werkplek niet vies wordt en voorkom hiermee permanente vlekken in bijvoorbeeld je mooie tafel. Een lijmklem is ook geen overbodige luxe.
Epoxylijm kopen?
Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Morgen in Huis via deze webwinkels:
Epoxylijm – de meest gebruikte industriële lijm
Epoxylijmen zijn verreweg de meest voorkomende industriële lijmen en waarschijnlijk de meest veelzijdige structurele lijmen. De populariteit van epoxylijm is niet in de laatste plaats te danken aan de extreme taaiheid van het uitgeharde product, noch aan hun ongelooflijke vermogen om aan een breed scala aan materialen te hechten. Epoxyhars-lijmsystemen zijn ook eenvoudig aan te passen om ze te laten voldoen aan de unieke eigenschappen van elk individueel project.
Epoxylijmen worden gerealiseerd met behulp van verschillende soorten epoxylijmhars die de fundamentele eigenschappen van de lijm bepalen. De meest geschikte en sterkste epoxy voor een specifieke toepassing wordt meestal bepaald door naar de hars te kijken: een hittebestendige epoxyhars is de beste wanneer hoge temperatuurbestendigheid vereist is, terwijl een flexibele epoxyhars de beste oplossing is wanneer er sprake kan zijn van beweging. Hier vindt u de algemene voordelen van epoxyharslijmen, evenals de meest voorkomende soorten epoxyhars en enkele toepassingen van epoxylijm.
Wat is er zo speciaal aan epoxylijmen?
De aanwezigheid van epoxygroepen in de chemische formuleringen van de lijmen geeft ze verschillende voordelen. Epoxyharskleefstof kan vrij gemakkelijk worden aangepast en de gewenste eigenschappen krijgen, maar alle epoxykleefstoffen hebben enkele kenmerken gemeen, waaronder:
- Chemische weerstand: over het algemeen zijn alle epoxyharsen beter bestand tegen chemische blootstelling dan de meeste alternatieven. Met modificatie kunnen epoxylijmen zelfs totale onderdompeling in agressieve chemicaliën weerstaan.
- Hittebestendigheid: door de chemische samenstelling van epoxy zijn de lijmen van nature hittebestendig. Ook een eigenschap die kan worden verbeterd door de formulering aan te passen. Gewoonlijk zijn epoxylijmen hittebestendig tot 200°C (390°F). Er bestaan echter ook hittebestendige epoxyharssoorten die nog hogere temperaturen aankunnen.
- Duurzaamheid en eindsterkte: eenmaal uitgehard, behoren de epoxybindingen tot de sterkste in industriële toepassingen: ze hebben zelfs het wereldrecord autoliften met behulp van lijm, nadat ze een vrachtwagen van 17.500 kg hebben getild. Ze behouden ook gedurende een lange periode stabiliteit. Industriële epoxylijmsystemen die verschillende harsen gebruiken, behoren tot de sterkste epoxysystemen.
- Elektrische eigenschappen: een van de gewenste eigenschappen van epoxyharslijm is de uitstekende elektrische isolatie, waardoor deze geschikt is voor toepassingen zoals printplaten.
- Waterdichtheid: waarschijnlijk de meest bekende eigenschap van epoxylijmen. Ze creëren niet alleen sterke hechtingen, maar dichten ook effectief af en maken voegen en spleten waterdicht.
1 component en 2K epoxyharslijm
Epoxylijmen bestaan in één- en tweecomponentenlijmsystemen, die beide extreem sterke verbindingen vormen, maar van elkaar verschillen door het uithardingsproces en de uiteindelijke eigenschappen en toepassingen. 2K epoxyharslijm is over het algemeen taaier dan systemen met één component.
2K epoxy lijm
De tweecomponenten epoxyharslijmen zijn veelzijdiger omdat ze in alle marktsegmenten worden gebruikt. Ze zijn iets complexer om te verwerken, omdat de twee componenten, hars en katalysator, met elkaar moeten worden gemengd, en de verwerkingstijd is beperkt van enkele minuten tot een paar uur, afhankelijk van de industriële epoxylijmformuleringen. Deze 2K-epoxyharskleefstoffen harden uit bij kamertemperatuur, maar het proces kan worden versneld door warmte toe te passen of een externe energiebron zoals UV-licht, afhankelijk van de samenstelling. Over het algemeen harden de epoxylijmen uit tot de sterkste hechtingen wanneer de uithardingsperiode het langst is geweest.
Het grote voordeel van 2K epoxylijmoplossingen is dat ze hechten op vrijwel elk oppervlak, waaronder hout, metalen, kunststoffen, keramiek en verschillende soorten rubber. Ze zijn ook bestand tegen fysische en chemische invloeden, waaronder hittebestendigheid tot 95° tot 200°C (200°F tot 390°F).
Eéncomponent epoxylijmen
Eéncomponent epoxyharslijmen zijn eenvoudig te verwerken omdat ze niet hoeven te worden gemengd, in tegenstelling tot 2K-epoxylijm. Ze hebben meestal een pasta-achtige consistentie, waardoor ze ideaal zijn voor aanbrengen met een troffel of extrusie met kralen. Deze lijmen harden uit bij verhoogde temperaturen tussen 120° en 175°C (250° en 350°F), afhankelijk van de formulering. De uit één component bestaande, door warmte uithardende lijmsystemen vullen en dichten openingen efficiënt op, met name tussen metalen oppervlakken.
Eendelige epoxylijmen verschijnen ook in de vorm van door warmte uithardende filmlijm. De filmlijmen kunnen het beste worden aangebracht op grote oppervlakken voor verlijming of lamineren. Deze films worden bijvoorbeeld in de lucht- en ruimtevaartindustrie aangetroffen in assemblagecompounds. De 1-component epoxyharslijmen zijn ook gebruikelijk als constructie-epoxylijm die bijvoorbeeld kan worden toegepast bij het leggen van tegels.
5 veelvoorkomende soorten epoxyharslijm
Epoxylijm is niet zomaar een- of tweecomponentenlijm, maar er bestaan veel formuleringen, afhankelijk van de hars, katalysator, modificatoren en additieven. Het belangrijkste ingrediënt dat het systeem de meeste eigenschappen geeft, is de epoxylijmhars. Het is ook mogelijk om een combinatie van harsen te gebruiken om de best mogelijke oplossing te garanderen. Hier gaan we dieper in op de vijf meest voorkomende epoxyharsen die in lijmen worden gebruikt. Als u meer informatie nodig heeft over deze of andere soorten epoxy’s, neem dan contact met ons op en laat ons de oplossing vinden die uw toepassing het meest ten goede komt.
1. DGEBA epoxyhars
Digicidylether van bisfenol A (BPA), beter bekend als DGEBA-epoxy, is de oudste epoxyhars en verreweg de belangrijkste in epoxylijmformuleringen, niet in de laatste plaats vanwege de relatief lage grondstofkosten. Bovendien is deze hars compatibel met een breed scala aan katalysatoren, waardoor een brede selectie aan eigenschappen kan worden gecreëerd. De industriële epoxylijmsystemen die DGEBA-epoxy gebruiken, harden uit bij kamertemperatuur of met extra warmte.
DGEBA epoxyhars bestaat als laagmoleculaire vloeistoffen, hoogmoleculaire halfvaste stoffen en vaste stoffen, evenals gebromeerde harsen. Deze laatste worden voornamelijk gebruikt voor toepassingen die ontstekingsweerstand vereisen. Daarom zijn gebromeerde harsen bijvoorbeeld gebruikelijk in printplaten en andere toepassingen waar vlamvertraging nodig is.
2. Epoxy Novolac-lijmen
Epoxy Novolac-lijmen zijn vooral bekend als de meest chemisch bestendige en hittebestendige epoxy’s. Ze hebben ook een betere hechting dan de BPA-epoxies. Om deze eigenschappen optimaal tot hun recht te laten komen, moet de epoxy novolac bij hoge temperatuur worden uitgehard. Wanneer uitgehard bij kamertemperatuur, zijn de eigenschappen die kunnen worden bereikt vergelijkbaar met die van DGEBA epoxylijmen. De lengtecyclus van het uithardingsproces heeft een aanzienlijke invloed op de thermische stabiliteit van de uitgeharde verbinding.
Epoxy-novolakharsen zijn over het algemeen complex om te verwerken vanwege hun hoge viscositeit. Alternatieven met een lage viscositeit zijn onlangs ontwikkeld om de verwerking te vergemakkelijken. Deze producten hebben echter meestal een lager gehalte aan epoxyhars. Hoe het ook zij, epoxy novolac is bijna overwegend een 2K epoxylijm.
3. Flexibele epoxyharslijmen
Epoxy lijmen en lijmen staan over het algemeen niet bekend om hun flexibiliteit. Alifatische epoxyharsen met lange ketens maken het echter mogelijk om flexibiliteit toe te voegen aan de eigenschappen van epoxylijmen. Desalniettemin doet de toevoeging van deze flexibele epoxyhars afbreuk aan de taaiheid van de lijm. Daarom worden flexibele epoxyharsen over het algemeen niet alleen gebruikt, maar eerder gemengd als modifiers met andere epoxyharsen om een hardere en sterkere maar toch flexibele oplossing te creëren. Wanneer het harsgehalte voor 10-30% uit alifatische epoxy bestaat, kan een vereist niveau van flexibiliteit worden bereikt zonder noemenswaardige invloed op andere eigenschappen. Dit zijn de beste flexibele epoxylijmsystemen.
Flexibele epoxyharslijmen worden bijvoorbeeld gebruikt voor het lamineren van veiligheidsglas, het dempen van trillingen en geluid en het inkapselen van elektrische componenten en andere delicate componenten die thermische cycli vereisen.
4. Watergedragen epoxylijmen
Epoxy’s zijn van nature hydrofoob en dus niet dispergeerbaar in water. Desalniettemin kan de dispergeerbaarheid van water op twee manieren op epoxy’s worden overgebracht: chemische modificatie of emulgering. Dit laatste wordt voornamelijk gebruikt voor harsen in watergedragen epoxylijmen en wordt gedaan door het water van de hars te scheiden met een oppervlakteactieve stof. De keuze van de oppervlakteactieve stof en verwerkingsparameters bepalen de mechanische en chemische stabiliteit van de lijm.
5. Epoxyacrylaatharsen
Bij het formuleren van lijmen worden twee soorten epoxyacrylaatharsen gebruikt: vinylester en een speciale hars voor uitharding door straling. Deze harsen werken meer als polyesterharsen ondanks dat het epoxy’s zijn. Ze zijn gemakkelijk te verwerken, harden snel uit bij kamertemperatuur en kunnen peroxiden als verharder gebruiken. In lijmen zorgen deze epoxyharsen voor een lagere viscositeit, meer flexibiliteit en betere bevochtigingseigenschappen dan conventionele DEGBA-epoxies. Ze krimpen echter meer dan elke andere epoxylijm tijdens het uitharden.
De epoxyacrylaatharsen kunnen ook worden uitgehard door straling van een externe energiebron zoals ultraviolet (UV) of elektronenbundel (EB). Deze epoxyharskleefstoffen hebben over het algemeen een lage viscositeit en een hoge dampspanning.
Voorbeelden van toepassingen van epoxylijm
Omdat epoxylijm een veelzijdig product is dat in zoveel formuleringen bestaat, zijn de toepassingen van de verschillende soorten bijna eindeloos. Hieronder vindt u enkele voorbeelden van toepassingen van tepoxylijmen.
- Chemische en biochemische industrie: vanwege de uitstekende chemische weerstand worden epoxylijmen veel gebruikt in toepassingen waarbij agressieve chemicaliën worden gebruikt. Vooral formuleringen op basis van epoxy-novolac worden gebruikt in tanks en andere middelen om chemicaliën op te slaan.
- Auto-industrie: de kracht van epoxy is ook nodig in de auto-industrie, waar lijmen conventionele bevestigingsmiddelen en lasverbindingen vervangen, omdat ze opmerkelijk lichter zijn. Ook flexibele epoxyharslijm is gebruikelijk voor het dempen van geluid en trillingen.
- Luchtvaart: de lucht- en ruimtevaartindustrie gebruikt epoxylijmen als ééncomponentfilms en 2K-epoxylijmsystemen voor verschillende toepassingen. Helikopterrotorbaldes worden bijvoorbeeld verlijmd met epoxylijmen vanwege de extreme sterkte en mechanische stabiliteit van de lijmen.
- Marine: aangezien epoxy’s waterdichte verbindingen vormen en bestand zijn tegen zout water, zijn ze ideaal voor maritieme omgevingen.
- Constructie: epoxylijm wordt ook in de bouw gebruikt voor bijvoorbeeld het repareren van vloeren en tegels. De lijmen zijn bestand tegen de elementen en daarom ook geschikt voor buitentoepassingen. Naast een industriële lijm is epoxylijm voor de bouw ook populair bij doe-het-zelvers.
Tip: voor wat je ook gebruikt epoxylijm, onderzoek toont aan dat een goede opslag van de lijm de efficiëntie aanzienlijk kan verbeteren.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!