Nanocoating.nl

18 feiten over lijm

die je waarschijnlijk nog niet wist

 1. Het vroegst bekende voorbeeld van de mensheid die natuurlijke lijmen gebruikt, dateert van 200.000 jaar geleden. Onze voorvader in het oude Italië gebruikte berkenschors-teer om stenen aan elkaar te binden.

  verschillende soorten lijm

  Verschillende soorten lijm

 2. Tegenwoordig verhuist de lijmindustrie meer dan 11 miljard dollar alleen al in de Verenigde Staten.
 3. Prehistorische jagers gebruikten natuurlijke lijm om stenen pijlpunten of bijlstenen aan hout te binden.
 4. Een vierkante cm superlijm kan ongeveer een ton bevatten.
 5. Lijmen kunnen worden onderverdeeld in verschillende groepen – lijmen naar oorsprong (natuurlijk of synthetisch) en lijmen naar type reactiviteit (drogen, drukgevoelig, contact, heet…).
 6. Eerste schriftelijke vermelding van lijm komt uit het oude Egypte. Een van de vroegste voorbeelden zijn hiërogliefen die een kist van farao Toetanchamon laten zien die aan elkaar was gelijmd met een verbinding gemaakt van dieren.
 7. Lijm werd heel vaak gebruikt in Europa tijdens het oude Rome, de middeleeuwen en de Renaissance.
 8. De eerste commerciële lijmfabriek werd opgericht in 1690 in Nederland.
 9. Lijmen zijn zo effectief omdat ze in vloeibare vorm in contact komen met oppervlakken. Hierdoor kunnen ze zelfs microscopisch kleine sporen opvullen en vervolgens uitharden tot een sterke vaste toestand.
 10. Het eerste Britse lijmoctrooi werd verleend in 1750 en het Amerikaanse patent in 1876.
 11. Economen voorspellen dat de lijmindustrie rond 2020 een jaaromzet van bijna EUR 50 miljard zal bereiken.
 12. Lijmen zijn verbindingen die deel uitmaken van de adhesiefamilie. Lijmen hebben een natuurlijke oorsprong, terwijl lijmen synthetisch zijn.
 13. Lijmen op basis van natuurlijk rubber hielpen uitvinders om een ​​mengsel te creëren dat een van de belangrijkste uitvindingen van de moderne tijd – autobanden – creëert.
 14. Secondelijm werkt iets beter als oppervlakken die het aanraakt weinig water bevatten.
 15. Het meest populaire moderne voorbeeld van lijm op rubberbasis is Rubber Cement.
 16. De meest bewogen tijd in de lijmgeschiedenis vond plaats in de 1e helft van de 20e eeuw. In die tijd hebben veel wetenschappers en chemici nieuwe vormen van synthetische kleefstoffen uitgevonden met talloze eigenschappen.
 17. Een van de belangrijkste momenten in de geschiedenis van lijm vond plaats in 1942 toen de Amerikaanse uitvinder Harry Coover per ongeluk de stof cyanoacrylaat wist te maken, dat tegenwoordig algemeen bekend staat als secondelijm. Hij bracht het uit voor commercieel gebruik in 1958.
 18. Secondelijm kent talloze toepassingen, van het binden van oppervlakken die onder water zijn geplaatst, forensisch onderzoek (het verwijderen van vingerafdrukken van oppervlakken), houtbewerking, cosmetica en zelfs medicijnen (een variatie op secondelijm werd in de oorlog in Vietnam gebruikt als hulpmiddel om open wonden te sluiten).